Mitä on osteopatia?

Osteopatia hoitomuotona

Osteopatia on käsin tehtävä hoitomuoto, jossa sinut huomioidaan yksilönä. Osteopaatti on kehon toiminnan ja rakenteen asiantuntija, joka tarkalla palpaatiolla, eli kehon tunnustelulla pystyy huomaamaan kehosta erilaisia jännityksiä ja häiriötiloja, jotka voivat estää kehoa toimimasta optimaalisesti. Haastattelun ja tutkimisen perusteella muodostetaan osteopaattinen työdiagnoosi. Hoidolla pyritään muun muassa vaikuttamaan tuki- ja liikuntaelimistön jännityksiin, tasapainottamaan hermoston toimintaa sekä edistämään kehon lymfa- ja verenkiertoa.

Osteopaattinen hoito on hellävaraista ja kipua hoidon aikana pyritään välttämään. Osteopaatti hoitaa käsillään käyttäen suurta joukkoa erilaisia hoitotekniikoita. Käytössä on esimerkiksi mobilisaatio-, manipulaatio-, hieronta- ja venytystekniikoita. Näiden ns. suorien tekniikoiden lisäksi osteopaatit käyttävät paljon epäsuoria tekniikoita, joissa seurataan kehon sisäisiä jännitteitä sen sijaan, että viedään kudoksia rajoittuneeseen liikesuuntaan. Epäsuorat tekniikat tuntuvat kevyiltä, koska kudoksia viedään helpottavaan liikesuuntaan, jolloin keho pääsee rentoutumaan ja vapauttamaan jännityksiä.

Osteopaattisen hoidon tavoitteena on saada kehosi toimimaan hyvin yhtenä kokonaisuutena, minkä myötä kivut ja vaivat vähenevät ja kehon yleinen terveydentila kohenee. Osteopaatti ei keskity pelkästään kehossa esiintyviin ongelmiin vaan haluaa luoda olosuhteet kehon normaalille toiminnalle ja löytää näin terveyden.

Lue lisää osteopatian periaatteista ja filosofiasta

Lue mihin vaivoihin osteopaattinen hoito auttaa

Osteopatia Suomessa

Osteopaatti on Valviran hyväksymä, nimikesuojattu terveydenhuollon ammattilainen. Osteopaatti (AMK) on neljän vuoden tutkinto Metropolia ammattikorkeakoulussa. Opetus painottuu vahvasti anatomiaan ja fysiologiaan, manuaalisen tutkimisen ja hoidon tekniikoihin sekä kliiniseen harjoitteluun.

Eurooppalainen osteopatiastandardi (EN 16686) varmistaa, että saat osteopaatiltasi turvallista ja laadukasta hoitoa. Osteopaatin vastaanotolla sinut kohdataan hienotunteisesti, kunnioittavasti ja arvostaen. Terveytesi ja hyvinvointisi asetetaan etusijalle ja olet itse mukana terveyteesi liittyvien suunnitelmien ja päätösten tekemisessä. Kaikki keskustelut ovat salassapitovelvollisuuden alaisia ja henkilökohtaiset tietosi säilytetään luottamuksellisesti.